Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı, TBMM Genel Kurulu’nda yakın zamanda yasalaşması beklenen kooperatif kuruluşları ile ilgili konuştu.
Türkiye’nin Kooperatifçilikte gelişmiş ülkelere oranla oldukça geride olduğunu belirten Kaşıkçı, “. 5 kişiden 1'inin kooperatiflere üye olduğu Avrupa'da bu sektörün yakaladığı ekonomik büyüklüğün 1,5 t r ilyon avroya ulaş tığını görüyoruz. Bugün ülkemizde geldiğimiz nokta itibar ıyla 3 farklı bakanlık oluruyla faaliyet gös teren toplamda 60 bin civarında kooperatif ve bu kooperatiflere üye 6 milyon vatandaş ımız bulunmaktadır .” dedi. Piyasa Dengesini Kontrol Etmek Önemli Kaşıkçı, kooperatifç iliğin hemen her alanda piyasa denges ini kont rol etmek adına çok önemli olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, MHP’nin kurulduğu günden ber i bu alanda öncülük ettiğini vurgulayan Ka ıkçı, “Par timizin kurucu lider i merhum Başbuğ'umuz Alparslan Türkeş tarafından 1964 yılında yayınlanan ve önce Cumhur iyetç i Köylü Millet Partisi, ardından da Milliyetç i Hareket Par ti s inin temelini oluş turan "Dokuz Işık" adlı eserin "Köycülük" baş lığı adı altında bu konu esas lı bir şekilde incelenmi ş ve çözüm yollar ı eserde tek tek ifade edilmiştir . Türk devletini koruyabilmek, millî bir ülkü et rafında birleştirmek, Türkiye'nin hızla kalkındır ılmas ını, bunun yanı sıra büyük olmayı, büyük düşünmeyi, büyük ülkü sahibi olmayı ve manevi yüceliği hedef, çare ve metot olarak gös teren, Türk milletini her alanda refaha kavuş turmak üzere izlenmes i gereken yol har itas ı niteliğinde ve her maddesi uzun bir gözlemle, üzerinde kafa yorularak hazırlanmış olan "Dokuz Işık" adlı eserde şüphes iz, köylüler imizin durumuna ve onlar ın kı r salı terk etmeden yer inde kalkınmas ına önemli bi r yer ayrılmıştır .” dedi. Kooperatifç iliğin ülkenin özel durumlar ına göre ayar lanarak üretim ve tüketim bir likler i halinde teşkilatlandırılması gerektiğini söyleyen Kaşıkç ı, “Tarım siyaseti, tarımdaki imkânlar ı değerlendirecek ve sınırlayıcı faktör leri or tadan kaldı racak şekilde tespit edilmelidi r . Tarımdaki bünye bozukluğu ıslah edilmeli ve ikti saden yaşanabilir işletmeler kurulmalı; bunlar bünye ıslahatında temel unsur olarak kabul edilmelidir.
Kooperatifleşme tar ım reformunun tamamlayı ı bir unsurudur. Tarım işletmeciliği teknoloji, sermaye ve pazar lama ister. Küçük çiftçiler in ya da köylüler in bunu tek baş ına başarmalar ı mümkün değildir. Bunlar , yalnız, birleşme ve dayanışma yoluyla gerçekleşebilir Kooperatifç ilik geliştirilmeli ve çiftçinin kooperatiflerde aktif görev alması temin edilmeli. Merkez köy olarak geçen köylerde kooperatif birlikleri kurularak yakın köyler birleştirilmelidi r .” dedi. Tarım Sektöründe Çalışan Nüfus Gençleştirilmeli Kooperatifçilik çatısı altında özellikle kadın, engelli ve genç nüfusa sağlanacak istihdamın altını çizen Kaşıkçı, “tarımla uğraşan çiftçilerimizin yaş ortalaması giderek artmakta, bir diğer ifadeyle genç nüfusun tar ıma olan ilgisi azalmaktadır . Genç kardeş ler imizin tarıma yönelmesi açısından özendirici olacağını düşündüğümüz kooperatifler in kurulması aşamasında tescil ve ilan ücretler iyle yıllık aidatlar ın vergi, sigorta gibi gider lerden muaf tutulması ideal olacaktır.” dedi. Sistemde Güven Tesisi Oluşturulmalı Kooperatifçilik sisteminde güvenin tesis edilmesi adına bir denetim mekanizması oluşturulması gerektiğini savunan Kaşıkçı, “Kooperatiflerin büyüklüğüne göre, üye sayı s ına, cirosuna, hesaplarına, bunlar la ilgili bir kademelendirme söz konusu olması, doğrusunu ister seniz, yine bu kanun teklifi içer i s indeki en önemli unsur lardan biridir . Ülkemizde kamu kaynağı kullanan Esnaf ve Sanatkar lar Kredi ve Kefalet ile Tarım Kredi Kooperatifler iyle ilgili düzenlemeleri de önemli buluyoruz. Bu kooperatifler ana sözleşmede belirtilen şartları taşıyan kişileri or taklığa kabulden kaç ınamayacaktır .” dedi. Hatay’da 46 Tesis Dönüşüm Bekliyor Hatay’da çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bi r düzenlemeyle zeytinyağı işletme tes i s ler inin üç fazlı çalı şmadan iki fazlı çalışmaya geçmeleri istendiğini vurgulayan Kaş ıkç ı, “Hatay ilimizde toplamda 103 tane zeytinyağı işletme tesisi bulunmaktadır. Bu tes i s ler in 57 tanes i Çevre ve Şehircilik Bakanlığının i s tediği gibi kendisini dönüş türmüş tür ancak 46 tane tesisimiz bu dönüşümü maalesef yapamamış tır. O yüzden tam da zeytin hasadının baş ladığı bugünlerde bu 46 tesis imizin dönüşümünü sağlaması için bizler Bakanlığımızdan dör t ay gibi kısa bir süre uzatımı ver ilmes ini ayrıca talep etmekteyiz.” açıklamalarında bulundu.